vákuumszivattyú | kompresszor | fúvó | vákuumos szennyvízelvezetés
vákuumszivattyú kompresszor fúvó vákuumos
   szennyvízelvezetés
Gardner Denver NASH vákuumszivattyú, kompresszor

A folyadékgyűrűs vákuumszivattyú (vízgyűrűs vákuumszivattyú, kompresszor, vákumpumpa) feltalálója egy amerikai mérnök, Lewis NASH volt 1905-ben.  Azóta az amerikai Gardner Denver NASH (korábban Siemens-Elmo ill. Nash-Elmo) cég a világ vezető folyadékgyűrűs vákuumszivattyú és kompresszor gyártója. 

A Gardner Denver NASH termékköre a 0,3 kW teljesítményű vákuumszivattyútól a 800 kW beépített teljesítményű szerelt egységig terjed.  A vákuumszivattyúk szállítókapacitásának spektruma 5 és 40.000 m3/h közt van, a szivattyúk által elérhető vákuum akár 0,1 mbar, a Gardner Denver kompresszor túlnyomása pedig akár 14 bar.  ATEX  minősítésű vákuumszivattyúk és komplett csomagok széles köre elérhető.

A Gardner Denver NASH vákuumszivattyúk egyszerű felépítésűek, robosztusak, energiatakarékosak, rendkívül megbízhatóak és minimális karbantartást igényelnek.

A cégcsoporthoz tartozik a híres német Elmo (korábbi név NASH-ELMO ill. Siemens-Elmo) folyadékgyűrűs vákuumszivattyú és az akár 14 bar túlnyomáson üzemelni képes Garo folyadékgyűrűs kompresszor, továbbá a gyógyszeriparban különösen kedvelt ikercsavaros száraz vákuumszivattyú. 

2004 óta a NASH a Gardner Denver csoport része.  Vákuum és sűrítés.  Vállaljuk vákuumszivattyúk, kompresszorok, fúvók javítását, alkatrészellátását is.

A folyadékgyűrűs vákuumszivattyú működése

A folyadékgyűrűs (vízgyűrűs) vákuumszivattyúk és kompresszorok egyszerű felépítésűek, robosztusak, nagyon megbízhatóak és ellenállók.  A vákuumszivattyú egyetlen mozgó alkatrésszel bír, a járókerékkel és sehol sincs fém a fémen érintkezés! 

Vízgyűrűs vákuumszivattyú: a járókerék és a ház tengelye nem esik egybe, azaz excentrikusan vannak elhelyezve egymáshoz képest.  A járókerék a házat nem teljesen kitöltő folyadékot gyűrű alakban történő forgásra kényszeríti, ily módon periodikusan változó növekvő illetve csökkenő kamratérfogatok alakulnak ki a járókerék lapátjai és a gyűrűfolyadék belső palástja által határolt terekben.

Bővebben az alábbi letölthető pdf anyagban illetőleg a "Folyadékgyűrűs vákuumszivattyúk" című cikkünkben tájékozódhat.  

A folyadékgyűrűs vákuumszivattyúk működése (pdf)  angol  német

Érdemes megnézni az alábbi kisfilmet.  Ebben látható, hogy mennyire ellenálló a NASH folyadékgyűrűs vákuumszivattyú (szemben más vákuumszivattyúkkal) a technológiából érkező idegen anyagokkal szemben működési elvének és kúpos kapujának köszönhetően.

NASH vacuum pump eats it all - A NASH vákuumszivattyú "mindent megeszik"


Vákuumszivattyúk iparági felhasználásai
A Gardner Denver NASH egyedülálló kúpos kapuval ellátott, rendkívül megbízható, hosszú élettartamú és energiatakarékos folyadékgyűrűs vákuumszivattyú egységei szinte az összes iparágban megtalálhatóak, de különösen kedveli a papíripar, a vegyipar, a bioüzemanyag ipar, az olaj és gázipar, a cukoripar és az erőművi ipar. A Gardner Denver NASH-nek ezen iparágakra külön alkalmazásorientált technológiai divíziói vannak.  Vákuum és sűrítés. 

Az ikercsavaros száraz vákuumszivattyú a vegyiparban különösen népszerű.